Фън Шуй за здраве,богатство и изобилие

0

Posted on : 8:25 | By : radost



Фън Шуй е универсално изкуство за създаване на хармоничен и балансиран живот на човека.
Целта на Фън Шуй е да извлече полза от положителните влияния в околното пространство и да избегне отрицателните. Положителните промени, които настъпват с прилагането на методите на Фън Шуй се изразяват в по-добро самочувствие, здрав дух и тяло, позитивна нагласа на съзнанието. По-здравословната енергийна среда, в която живее човека, стимулира късмета, разкрива скрити вътрешни сили, мобилизира "заспали" възможности и таланти и така открива пътя към успеха, благосъстоянието и изобилие от блага в семейството.

Правилно приложените методи на Фън Шуй привличат щастливата съдба в дома и семейството, като създават баланс между материалния и духовния свят и предпазват от конфликти. Когато енергиите на помещенията са в хармония, космическата енергия Ци е благотворна. Тя дарява хората с жизненост и сила. Затова и основната цел на Фън Шуй е да улови и увеличи тази енергия. Всички материални блага, които желаем, имат своето енергийно поле. Фън Шуй ни учи как да го управляваме така, че тези блага да дойдат при нас по най-естествен начин.

Принципът на "Ин и Ян" е основополагащ в източната философия. Той е залегнал дълбоко и в разбирането за Фън Шуй. Вселената е дуалистична, двуполюсна, но само така тя съществува. Ин и Ян, двете крайности и противоположности в своята борба за надмощие движат колелото на живота и съзиданието. Но вгледайте се в знака за Ин-Ян, който със сигурност познавате, ще видите, че в Ян има частичка Ин и обратното! Това е древната мъдрост на взаимното изключване и взаимното пораждане.
Принципът на "Петте елемента" е също важен елемент в теорията на Фън Шуй. Дърво, Метал, Вода, Земя и Огън са петте стихии, които изграждат всичко в света, който ни заобикаля. Съществуват три цикъла на Петте елемента: цикъл на пораждане, цикъл на унищожение и цикъл на редуциране. При първия - елементите се пораждат един друг, а при втория - взаимно се унищожават. Цикълът на редуциране се използва във Фън Шуй, за да се коригира дисбаланса, създаван от цикъла на разрушаване.
Когато елементите (стихиите) в дома се допълват и пораждат правилно в къщата цари мир, хармония и уют. Когато те са в конфликт и се разрушават взаимно - всичко в дома върви наопаки, децата имат проблеми в училище, съпрузите се карат, възрастните боледуват.

Всеки предмет или вещ около нас има свой елемент, стихия, на която отговаря. Свой елемент има и всеки човек. Кой елемент управлява живота на човека се определя по годината на раждането. Това е много важно за целият му живот и кариера. "Водните" хора, например, не бива да се заобикалят с огнени символи и предмети или да се обличат с дрехи в крещящи цветове.

Всеки дом или офис има своите енергийно добре функциониращи зони и такива, които се нуждаят от "лечение". Ролята на Фън Шуй е да облагороди чрез прости решения силите на стихиите в помещенията, което пряко влияе върху хората, работещи или живеещи в тях. Обикновено това става чрез разместване на мебели, работни бюра, легла, картини и др. Понякога корекциите са по строги - промяна на предназначенито на дадено помещение, допълнително осветление, пребоядисване, енергийна активация чрез водни елементи и огледала и др.

Изкуството на Фън Шуй не се изчерпва само с положителното влияние върху самочувствието и здравето. Фън Шуй не е и метод за бързо забогатяване и скок в кариерата. Фън Шуй е система, която дарява живот пълен с изобилие и сила, признание, любов, здрави семейни отношения.

При "Цикъла на пораждането" елементите се създават взаимно: Дървото създава Огъня, който оставя пепел и поражда Земята, Земята създава Метала, а Металът се втечнява (Вода) и накрая Водата храни Дървото.
Присъствието на петте елемента в техния съзидателен цикъл в дома се смята за оптимално енергийно решение.

Цветовете във Фън Шуй

0

Posted on : 8:19 | By : radost


Цветовете във Фън Шуй

Цветовете
имат специална роля във Фън Шуй. Условно те се делят на Ин и Ян цветове. Колкото по-тъмен е даден цвят, толкова Ин енергията в него е по-силна. Обратното – колкото по-светъл е той – толкова повече Ян енергия носи, създава и привлича. Умелото боравене с декоративно осветление позволява да се извлече максимума от цветовете и комбинациите им в помещенията.
color.jpg

Фън Шуй работи за хармонията. Съвършенството на цветовете е в тяхното равновесие. Универсалният баланс на цветовете е черно и бяло. Тази комбинация винаги е благоприятна. Цветовете могат да влияят както положително, така и отрицателно. Те определят емоционалният заряд на помещението. Внимавайте: цветовете се променят при различно осветление.

Бялото - Това е цвета на светлината. Белият цвят е универсален. Той съдържа в себе си всички цветове, но е и “отсъствие” на цвят. Негов символ и знак е Метала. Добре е да го използвате за таваните, но не боядисвайте всички стени бели, съчетайте ги и с други цветове.

Черното – На изток смятат черното за градивен, позитивен цвят. Това е цвета на парите. Елемента на черното е Водата, а тя е знака на богатството. Не е желателно обаче да се прекалява с черният цвят в дома – той носи прекалено Ин енергия. Използвайте го като акцент - в украшения или орнаменти. Комбинацията на черно и бяло е особено успешна за офиса.

Червеното – Това е цвета на добрия късмет, благоденствието и щастието. Червеното привлича жизнената Ян енергия. Динамичен и страстен цвят, може да боядисате така южната стена на дневната. Все пак не прекалявайте с червеното, не всички хора могат да издържат на силата му.

Златисто – Цветът на парите и достойнството. Могъщ цвят, който в комбинация с червеното привлича късмета и богатството.

Зеленото – Успокоявящия цвят на природата, спокойствието и хармонията. Това е цвета на растежа, на пролетта и новото начало. Неговият елемент е Дърво. Подходящ за стаи за отдих.

Синьото – Цветът на небето, разума и постоянството. Изключително благоприятен за детски стаи. В комбинация със зеленото символизира стабилния растеж и доброто здраве. Елементът на синьото е Вода (както и на черното).

Жълто – Мощен слънчев цвят, създаващ много Ци енергия. Символ на оптимизма, топлината и добротата. Както и при червеното и тук не бива да прекалявате. У дома жълтото може да донесе много благосъстояние и късмет, но може и да ви разболее, ако е в повече.

Цветовете в дома или в офиса трябва да са съвместими с характерите на хората, живеещи или работещи там. Съобразете се и с осемте сектора на Ба Гуа.


Не забравяйте, че всеки човек има свой личен цвят! Това е цвета, който активира вашия късмет. Той се определя според личното Гуа число и личния елемент.

Фън Шуй в детската стая

0

Posted on : 8:18 | By : radost




Детската стая

Мястото на децата е в източната част на дома. Там би следвало да се разположи и детската стая. Това е посоката на изгряващото слънце, на растежа. Тъй като детската стая е и спалня, не бива в нея да има огледала. Детската стая трябва да е с идеално балансирани Ин и Ян енергии.


В спалнята водещата е пасивната Ин, затова не бива да се прекалява с предмети и цветове, носещи същата енергия. Водата е силен източник на Ин енергия, не е подходящо да се поставя аквариум в детската стая. Ян може да се стимулира с не особено ярка червена лампа или с подходяща музика.

Изключително вредно въздействие оказва врата на тоалетна, гледаща право към вратата на детската стая.

Леглата, ако са две, не бива да се поставят на ъгъл – Фън Шуй не почита острите ъгли, те носят напрежение и конфликти. Не е желателно и поставянето на детските легла едно над друго – така делите енергията, която получават вашите деца и винаги ще има благоприятстван и ощетен.

Подходящи цветове за детската стая са синото и зеленото.

Фън Шуй в дневната

0

Posted on : 8:14 | By : radost




Дневната
Най-доброто разположение на дневната е в центъра на дома, тъй като тя представлява сърцето на жилището. Това е помещението, в което семейството се събира. То трябва да е уютно, светло и удобно. Правилното разположение и подредба пряко влияят върху късмета и просперитета на семейството.

Това е сърцето на дома и тук трябва да цари хармония и равновесие. Добре е в помещението да има вода (аквариум, декоративен водопад), разнородна сетлина (кристален полилей, цветен лампион), земя (саксии с цветя, керамични предмети), огледала. Секторът на Богатството е особенно силен в дневната. Може да го активирате с ярко декоративно осветление, скъп предмет или цъфтящо растение.
Енергията трябва свободно да влиза и циркулира в дневната. Стените не бива да са претъпкани с мебели и украшения. Те са “кожата “ и трабва да дишат. Пердетата не бива да задушават стаята с тежката си материя или цвят. Колкото по-малко са и издадените остри ъгли, толкова по-добре.

И така, идеята на Фен Шуй е проста – достатъчно е да се освободи пътя на енергията в дома и добрите промени няма да закъснеят в живота на обитателите му.

Фън Шуй в банята

0

Posted on : 8:12 | By : radost




Банята

Водата е символ на богатство. Фън Шуй експертите смятат, че заедно с водата изтичат и парите. В този смисъл положението на тоалетната и банята е изключително важно. Светлите цветове са предпочитани за банята. За най-подходящ се смята синият цвят и неговите нюанси, символизиращи водния елемент.


Не е хубаво това помещение да е в средата на дома – сектора на добрия късмет. Ако с отварянето на вратата се натъквате на тоалетното клекало, това е най-лошият възможен Фън Шуй. Добре е тоалетната да е възможно най-незабележима.

Дръжте вратите на тоалетните и баните затворени, затваряйте и капака на тоалетната чиния. Водата е символ на богатството и парите и не бива тя да изтича пред очите ви.

Вратата на това помещение трабва да е по малка от другите врати в жилището. За радост строителите на повечето, дори и панелни жилища, са се съобразили с този факт.

Банята не бива да гледа към семейната спалня, нито да бъде над нея, ако има втори етаж. Добре е около и в баната да бъде поставен земен символ – саксия с красиво, здраво растение задължително в керамична саксия. Възможни са многобройни корекции за неблагоприятно разположените тоалетни – огледала, паравани, кристали, вятърни чанове. Ароматът на портокал, праскова и жасмин благоприятства за енергийното почистване на тези помещения.

Фън Шуй в спалнята

0

Posted on : 8:11 | By : radost


Спалнята

Човек прекарва около две трети от живота си в спалнята. Затова има някои специални изисквания за това помещение.
Спалнята трябва да е уютна и да създава чувство на спокойствие. Човек е най-уязвим когато спи. Тогава той е податлив към "Ци на лошия късмет", която носи нещастия, злополуки и загуби. Спалнята не трябва да е преходна, а да има само една врата. Таванът не бива да е скосен или да има открити греди – това носи напрежение и лоши енергии в помещението.

Трябва да се постараете през деня в спалнята да влиза максимално количество Ци. Проветрявайте, дръпайте пердетата,за да влиза повече слънце.

Позицията на логлото е от изключително значение. То задължително трябва да се намира до стена, за да има опора. Не е добре леглото да е под прозорец – Ци излита през прозореца и има опастност спящият да не получи необходимата му за “презареждане” енергия. Спящият не бива да бъде с положение “крака към вратата”, което във Фън Шуй е известно като "позицията на мъртвеца".

Не поствяйте леглото под открита греда - гредите носят в енергийно напрежение, което предават под себе си. Скосените тавани също внасят объркана енергетика в спалнята.

Ако помещението го позволява, леглото е най-добре да бъде ориентирано с таблата на север. Избягвайте леглата с остри ъгли на таблите.

Огледалата в спалнята не се препоръчват. Ако има такова на дамската тоалeтека, то не бива да отразява леглото. Това причинява проблеми между спящите партньори. Водни украси и аквариуми също не са желателни. Те смущават съня чрез силните си енергии.

Цветове за пода и стените са пряко свързани с вкусовете на обитателите на спалнята. Това важи особено силно за детската спалня.

Не поставяйте картини в спалнята. Те активират енергии, които идват в повече за нуждите на това помещение. Телевизор и компютър в спалнята са лош Фън Шуй.

В семейната спалня може да поставите фигури на двойка лебеди или патици мандаринки. Патиците са чудесен активизатор на съпружеските отношения.

Не превръщайте спалнята в склад за вещи и дрехи. Под леглото не трябва да е пълно с ненужни предмети, защото носят стари енергии и смущават съня. Може да поставите под него пари или бижута – когато спите върху тях, това означава, че сте над тези неща, защото сте ги постигнали.

Фън Шуй в кухнята

0

Posted on : 8:04 | By : radost


Кухнята
Според Фън Шуй кухнята трябва да бъде задължително светла, за предпочитане с много естествена светлина, за да привлича максимално количество положителна енергия. Това ще позволи на Ци да влезе в току-що приготвената храна и ще облагодетелства цялото семейство.

Би следвало готварската печка да е обърната с лице към центъра на жилището. Счита се, че така тя увеличава просперитета на семейството. Печката трябва да се поддържа чиста и в изправност. Тя символизира огъня (елемент Метал) и богатството и не трябва да създава отрицателни емоции и енергии. Неработещи котлони и мръсни фурни "оскверняват" и пречат на могъщата стихия на Огъня.

Положението на готвещият не следва да е с гръб към вратата – всяко неочаквано влизане би го стреснало и подразнило. А това се предава на храната във формата на негативна енергия.

Ако къщата е на два етажа, не е добре тоалетната да е над кухнята. Тоалетните създават негативна Ци енергия и по този начин се създава сблъсък между Огън и Вода, което ще доведе до смут и кавги в дома. Кухнята трябва да е близо до трапезарията, за да може създаваната в кухнята Ци да достига необезпокоявана до всички.

Хубаво е в кухнята да има огледало, по възможност голямо. То отразява и умножава храната,която е символ на изобилието.

Не поставяйте печката и хладилника един срещу друг, това води до сблъсък между стихиите и създава неблагоприятни енергии.

Ако се храните в кухнята, знайте, че формата, материала и устойчивостта на масата имат голямо значение за семейното благополучие. Кухненската маса трябва да бъде най-вече стабилна. Това е символ на здрави семейни отношения. Желателно е масата да е от дърво или друг естествен материал. Не купувайте стъклена маса за хранене! Тя ще създаде настроение за крехкост, преходност и липса на опора.

Осветете кухнята максимално. Използвайте насочени светлини, лунички, кристални полилей. Сложете цветни лампи, нека светлината "играе"! Така ведрото настроение ще се прехвърли на вас, а от там и на храната, която приготвяте. Гответе с любов!

Светлите цветове са най-подходящи за това помещение. Бялото е добро решение за стените на кухнята. Този цвят се свързва с елемента Метал. Белият цвят помага за хармонизирането на енергиите между различните метални уреди в кухнята.
Не е желателно кухнята да се вижда от входната врата.Това прави семейството уязвимо. Специалните вятърни чанове или кристали, окачени на тавана могат да бъдат добра енергийна корекция за тези неблагоприятни разположения.

Комплектите с ножове, както и всички други остри и режещи инструменти не бива да се набиват на очи, това е лош Фън Шуй. Сложете ги в ъгъл или шкаф.

Фън Шуй за офиса

0

Posted on : 7:57 | By : radost


Успехът на всеки бизнес е свързан не само с правилните разчети, познаването на пазара и конкуренцията. Успехът зависи от редица дребни детайли, които понякога се изпускат. Влияние оказва както правилният избор на сградата, в която е офиса, така и разположението на помещенията в него, подредбата на работните места.



Когато избирате помещение за офис или магазин не е лошо да разберете повече за предишните наематели или собственици – ако там се е помещавал офис на фалирала фирма, много вероятно е лошият късмет да се прехвърли и върху вашия бизнес.

Лош Фън Шуй е, ако ъгълът на съседното здание сочи право към главния ви вход. Негативна енергия носи и кръгово движение около офиса – то ще задуши като в примка всяко добро начинание. Разбира се, повечето недостатъци могат да бъдат частично обезвредени с помоща на енергийни коректори: огледала, вятърни чанове, растения и други, но все пак внимавайте каво помещение наемате или купувате.

Осветете добре главния вход на фирмата. Вътре по-ярко трябва да бъдат осветени тези места, които желаете да привличат клиента: витрините, щандовете с промоции или мостри, касата.

Жизнената енергия Ци трябва да се движи плавно в помещенията. За да върви бизнесът, офисът трябва да бъде просторен, а коридорите широки и светли – те са “вените” на офиса.

Изберете офис с правилна форма. Избягвайте острите чупки и ъгли, те са източник на отрицателна енергия. Частично може да я “филтрирате” с растения, поставени в ъглите.

Живите цветя носят много положителна енергия. Насочете се към растящите нагоре, а не към “плачещи” растения. Всичко в офиса трябва да е устремено нагоре, към възход.

Помещението на тоалетната трябва да е в далечен ъгъл, желателно с двойна врата – Фън Шуй учи, че с водата се отича и благосъстоянието.

Бюрата и другите работни места трабва да са добре осветени. Най-добре до прозорец, но никога с гръб към него. Не бива да се седи и с гръб към вратата.

Всеки служител в офиса има своите благоприятни и неблагоприятни посоки. Един би работил по-добре в северната част на офиса, друг в южната. Благоприятните посоки са различни за всеки човек и зависят от личното му Гуа число, от пола и датата на раждане.

Личното число на мъжете се получава от сбора на последните две цифри от годината на раждане и полученото число се извади от 10.

Числото Ба Гуа при жените се получава като се съберат цифрите на годината на раждане, към полученото се добави 5. Ако резултатът е двуцифрено число, то се сумира, докато се получи едноцифрено.

Фън Шуй-символи

0

Posted on : 8:33 | By : radost


Монети с квадратен отвор и възел на дълголетието
Тези монети са от времето на най-успешната китайска династия Цин и затова и до днес са символ на просперитет. Слагат ги на връзки по 3, 6, 8 или 9 броя. От едната страна на монетите има 4 йероглифа, от другата – две животни. Може да се поставят на папките с документи, в сектора на богатството или за неутрализиране на въздействието на вредоносни звезди според "Школата на летящите звезди". Според тази школа, мястото на 6 броя такива монети през 2008 г. е в северозападния сектор на дома или офиса.
В горната част е възела на дълголетието – символ на тайните на безсмъртието, здравето и вечната младост.

Дракон с перла
Драконът е любим символ във фън шуй. Счита се, че чрез диханието си ражда животворна енергия Ци, даваща живот на всичко живо. Драконът символизира могъщество, мъдрост, доброта, дава сила и защита, носи късмет. Драконът обича перлите и затова се изобразява с перлата на мъдростта в лапите. Може да се сложи в източния сектор.

Слонът е символ на мъдрост и благоразумие. Едно от животните, олицетворяващи сила и защита. Препоръчва се да се постави със задните части към вратата за да ни даде защита. Може да се купи във вид на статуетка от керамика, метал, дърво, кост. Материалът няма значение, но се счита се, че носи щастие ако хоботът му е вдигнат на горе. Старо китайско поверие е, че драгоценният слон е символ на плодовитост на синове.

Морската костенурка се отличава от сухоземната по по-плоската коруба и плавници вместо крака. Тя е един от четирите небесни защитника на дома. Поставя се обикновено в северния сектор или като защита на гърба на дома или офиса. Слагаме я като символ на дълъг и здрав живот, стабилно повишаване на доходите и подкрепа от влиятелни хора. Може да донесе поддръжка в сделките и късмет в бизнеса.

Лотосът е символ на чистота и израстване на дребните неща. Понеже лотосът, както и водната лилия израства над тинята и разцъфва в красив цвят над водата, именно това олицетворява възкресението, чистота, творческа сила.

Хотей е винаги усмихнато божество с дебело коремче, по което обича да го галят. И въпреки, че е божество, на него не се молят, то просто носи парички и щастие с добрата си усмивка. Обикновено на гърба има торба, в която прибира нашите неприятности, а в ръката държи особена форма - аналог на нашето кюлче злато.

Жабата в китайската митология е символ на богатство и безсмъртие. Трикраката жаба е символ на особено богатство. Тя стои върху китайски монети, в очите и светят червени камъчета, в устата и има монета. Счита се, че привлича богатство в дома, магазина, офиса. Може да се сложи близо до входната врата, в сектора на Богатството или до касовия апарат. Легендата гласи "Някога трикраката жаба била зловредно същество. Но веднъж дошъл Буда, победил я и я накарал да обещае, че ще помага на хората. От тогава жабата си плаща за причинените неприятности като изплюва златни монети."